Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proč se s totuto myšlenkou obracíte na politiky? Proč ne na nějakou romskou organizaci nebo pro-romskou neziskovku?

Pro začátek by mohli vysílat třeba jen pár hodin 2x týdně. Otázkou zůstává pořízení licence, nemám představu jak složité či jednoduché nebo třeba finančně náročné to je.

0 0
možnosti

Máte to dobře promyšlené, znáte prostředí, ale ani vaše známá M.Marksová, která se mohla alespoň pokusit váš nápad realizovat, neměla zájem. Škoda! Obávám se, že politici do vámi navrhovaného řešení nemají chuť proto, že by je ihned někdo obvinil z rasové segregace Romů; vámi konstatovaná fakta o tom, jak využít vztahovou hierarchii v romské komunitě a na to navazující řešení, by, bohužel, byly snadným terčem. Nevím, zda najdete tak odvážného politika/politickou stranu, který by se cítil dostatečně silný na to, aby ustál vřavu a dehonestaci, které by nastaly, kdyby váš návrh zařadil do svého programu. :-(

1 0
možnosti

Zajímavé náměty R^ kontrastující s praxí. Bohužel, současní levicoví i pravicoví politikové jsou zmagořeni svými ideologiemi a hledat řešení problémů v selském rozumu je nad jejich kapacity.

1 0
možnosti

P94e94t49r 61U80h75e20r

29. 5. 2019 10:49

Hlavně tam vrazit Kalouska, ten může úplně za všechno :-D

2 2
možnosti
Foto

Už několikrát se mně stalo, že Rom, který pracoval a i Rom, který měl svoji vlastní firmu provádějící výkopové práce na moji otázku, proč někteří Romové napracují a válí se doma , mně řekli: Za to můžete vy . Na můj údiv řekli .Spočítejte si kolik jim vyplácíte sociálních dávek a to některý Romům stačí k tomu, aby si nehledali práci a váleli se doma . Nikdo je tím nenutí dělat . U nás je město, kde žiji hodně Romů a mají tam i pomoc nou stráž Městské policie složenou z Romů a je tam klid.

3 0
možnosti

Poznámka na řecké téma. Již se sice opakuji, ale nedá mi, abych to znovu nepřipomněl. Žiji v Horním Slezsku, kam byla v padesátých letech času umístěna početná skupina řeckých uprchlíků, které naše republika poskytla azyl. Na rozdíl od Romů tito lidé neuměli ani slovo česky a zcela nezvyklé bylo pro ně i prostředí. Přesto se téměř okamžitě adaptovali, byli schopni se zapojit do pracovního procesu a své děti, které si buď přivezli jako malé caparty, nebo se jim už narodily tady (mé vrstevníky) , dokázali vychovávat v českých podmínkách stejně, jako česká majorita. Na základní škole prospívaly jejich děti srovnatelně s českými, i když to pro jejich rodiče, kteří zvládali jen základy češtiny muselo být určitě hodně těžké. Nehledě k tomu, že to většinou nebyli žádní raketoví inženýři. A stát jim to taky nijak výrazně neulehčoval - prostě je hodil do vody a plavte! A teď mi vysvětlete, jak je možné, že jedno etnikum je za mnohem složitějších podmínek schopné se adaptovat během jedné generace a jiné to není schopné dokázat ani za desítky let, i když má mnohem lepší výchozí podmínky a dostává od státu všemožné úlevy.

6 1
možnosti
Foto

Jeden základní rozdí je v tom, že ty Řecké děti nikdo nerozená-ty Romské ano a předsudky pak dělají divy:-/

0 8
možnosti
Foto

Mělo by se... Zase krásná teorie, žádná praxe. Měla by se převést zodpovědnost na ně samotné. Co jim v tom brání? Jak správně píšete: podpora je ze všech stran, mnohdy vůbec nevyužitá (kromě toho, že se na tom živí spousta neziskovců apod.). Každý z nás musí začít u sebe. Když se v Brně přirozeně dělily základní školy v duchu svůj k svému, jak tu píšete, byl z toho velký průšvih. Samá diskriminace. Vznikají exekuce, například za jízdu na černo. Ano. Základ je kupovat si jízdenku. Na Cejlu prakticky nevidíte revizora nebo si často ani nedovolí kontrolovat skupinky jiné národnosti.Když si dovolí, mnoho z nich jízdenku nemá a třeba ztropí obrovský výstup, co si to ten revizor vůbec dovoluje.

Pokud se týká finančních podmínek vůbec, my ostatní máme stejné a musíme se s tím poprat, jak to jde. Možná by nebyly od věci kurzy finanční gramotnosti, tedy zacházení s penězi, aby se člověk do těch hrozných dluhů nedostával.

Myslím, že nejsou jen chudí Romové a jsou nějací "vůdci", kterým organizace klanů jde dost dobře, tedy spojení peněz z všech těchto zdrojů, grantů a všemožných příspěvků a co já vím čeho všeho by takový televizní kanál byl určitě reálný. Právním a jiným náležitostem, těm rozumíte vy a různé poradenské služby. Když můžou být regionální TV, tak proč ne tato. Jen se do toho musí někdo pustit. A nikdo jiný, než sami Rómové to nebudou. Musíte pálit do vlastních řad. Opravdu tady, kde to asi moc těchto lidí nečte (nechci ovšem nikoho podceňovat) píšete naprosto mimo mísu.

Takže vážená paní: nepište nám, ale rozjeďte se a mluvte s těmi, kterých se to týká

a kteří si tu svou zodpovědnost jistě rádi převezmou do svých rukou!!

13 1
možnosti

Je to osvěžující vidět praktický, neideologický přístup. Za zkoušku by to stálo, i když si myslím že by to stejně nefungovalo. (ale já jsem starý skeptik).

Třeba ta romská televize. Kde vezmete ty kádry? Když se podíváte na ty romské elity, tak jde prakticky vždy o míšence (Jarmilka Balážová, atd..) Tedy v základu by zase museli být Češi. Za kamerou, dramaturgie, režie, scénáře, atd.. Ve finále by tam byly maximálně jen romské redaktorky a komentátorky, ale celé by to zase neslo toho ducha češství, ducha neromství, tak jak to známe ze všech těch pořadů typu "Babylon" a podobně. Romové by se s tím podle mě neztotožnili. Prostě není dost vyškolených kádrů romského původu.

Stran inkluze a malotřídek - souhlas.

Vytvořit skutečný romský národ.. Obecně souhlas, protože národ považuji za ideálního nositele identity. Ale opět: Kdo ten národ vytvoří? Romských elit je na to málo, když jim toho romského Dobrovského a Jungmana bude suplovat nějaký Čech a Čech jim vytvoří nějakou gramatiku a podobné věci, nikdy se s tím neztotožní. A jaký národ by to ve finále byl? Národ českých Romů, který by se odlišoval třeba od národa polských, německých nebo francouzských Romů, jejichž národní atributy budou vytvořeny zase polskými, německými a francouzskými intelektuály?

Souhlasím, že Romové jsou v prekerní situaci, ve smyčce ze které skoro není úniku. Ale ve stejně špatné situaci byly i jiné národy a časem se dokázaly vzchopit, obzvláště pokud dostaly impuls zvenčí (Germáni od Říma, Češi od Germánů, Slováci od Maďarů, nebo i od Čechů). Já vím, je to jiná situace, ale nemůže mě nenapadnout teze, kterou vy kategoricky odmítáte a to otázka inteligence. Na Barrandově jste se před časem dostala do sporu s P. Bakalářem, který razil tezi nižší inteligence Romů. Vy jste mu řekla, že by měl vědět, že Gaussova křivka (i popisující inteligenci) má vždy stejný tvar. Nedodala jste už ale, že byť má stejný tvar, může ten tvar ležet jednou výše, či zas níže. Můžete tento aspekt neideologicky vyloučit?

9 0
možnosti

Máte bohužel naprosto blbé informace, tedy pa-informace. Což Vám nevyčítám, nemá je nikdo a nechce je mít. Jarmila Balážová není žádný "míšenec". (Znám celou její rodinu). Stejně jako reportér ČT Richard Samko není žádný míšenec, Patrik Banga a další. Kde se vezmou kádry? Ty tady už dávno jsou...Absolventi Pražské mezinárodní konzervatoře, kteří vystudovali, aniž by si toho kdo všiml..pochopitelně.. Jsou jich stovky (minimálně). Jinak k té národností příbuznosti (dějinné) opět pořád dokola.... Vlastní území a v případě národnostních menšin "domovský" stát. Ale toto jsou všechno věci, které josu již dávno známy a "vybádány". Jen prostě je nikdo nechce slyšet a místo toho sepáchá inkluze a likvdace svéprávnosti Člověkem v tísni a dalšími dobrosery...

0 0
možnosti
Foto

hezký návod, jenom pochybuji, že jej Romové využijí

9 0
možnosti

to není návod pro Romy - to je návod pro české vlády, které na to už 30 let pečou...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS